Berichten
Woning isoleren waarom?
Isoleren, waarom?
Omdat het heel wat oplevert. Niet alleen zal je het voelen in je portemonnee door de lagere energiefactuur, maar je zal een merkbaar beter wooncomfort krijgen. De warmte blijft in de winter binnen en buiten in de zomer.
Enkele cijfers:
2020
Dakisolatienorm. Vanaf nu wordt dakisolatie verplicht. Het ontbreken van dakisolatie is voldoende voor een ongeschiktverklaring van de woning. De woning mag niet meer verhuurd worden.
2023
Dubbelglasnorm. Vanaf nu wordt dubbel glas verplicht. Het ontbreken van dubbel glas is voldoende voor een ongeschiktverklaring van de woning. De woning mag niet meer verhuurd worden.
2050
BENOvatiedoelstelling. Vanaf nu moeten alle woningen voldoen aan een EPC-kernwaarde van 100 kWh/m2/jaar
80.000.000
Het bedrag in euro’s dat de jaarlijks aan premies wordt uitgekeerd om woningen energiezuiniger te maken
100
Het EPC-cijfer waar alle woningen in Vlaanderen vanaf 2050 aan moeten voldoen
398
Het gemiddelde EPC-cijfer van een gemiddelde vrijstaande woning in Vlaanderen
2.910.000
Het aantal woningen in Vlaanderen. 90 procent voldoet niet aan de BENOvatiedoelstelling
14.000
Aantal woningen dat per jaar een vergunde renovatie ondergaat. Dit zou naar 70.000 moeten om tegen 2050 90 % van de woningen BENO-proof te krijgen
WONINGPAS
Om het voor de Vlaming wat makkelijker te maken, hebben enkele Vlaamse overheidsadministraties hun krachten gebundeld en een ‘digitale kluis’ ontwikkeld dat in de toekomst alle beschikbare documenten stelselmatig over de woning samenbrengt.
De Woningpas laat de eigenaar (en later ook de koper en huurder) toe om nuttige informatie over de woning te raadplegen. In één oogopslag kan de betrokkene zien welke attesten en certificaten er nodig zijn als de woning verkocht of verbouwd wordt. Daarnaast kan er via de Woningpas ook makkelijk nagegaan worden hoe energiezuinig de woning is. De eerste editie van de Woningpas bevat enkel de gegevens die de overheid over een woning kent. Denk dan aan gegevens en attesten rond energie, isolatie en installaties, bodem, zonnepotentieel en algemene gebouwinformatie.
EPC+
Het vernieuwe EPC zal gelanceerd worden in januari 2019. De opvolger van het bestaande energieprestatiecertificaat wordt visueel aantrekkelijker. Zo zal een label toegevoegd worden, gaande van A+ (zijnde een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door het label toe te voegen, zal de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement kunnen inschatten en zal hij deze gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.
Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid, overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een kostenindicatie. Dit zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken om te voldoen aan de vooropgestelde 2050-BENOvatiedoelstellingen en een schatting van het kostenplaatje. Ook zal er technische informatie terug te vinden zijn op het nieuwe EPC.