Berichten
Geen brexitdeal! Wat zijn de politieke gevolgen voor jouw bedrijf?
Het Britse parlement heeft (voorlopig) geen groen licht gegeven voor een brexitdeal. Ontdek hieronder wat nu de zes mogelijke scenario’s zijn en hun gevolgen voor jouw onderneming!
|
Check hier 7 praktische tips om je te wapenen voor de brexit |
Scenario 1 – Geen deal
Na de negatieve stemming in het Britse parlement gebeurt niets meer. Er is dus geen deal en het VK is geen lid meer van de EU op 30 maart 2019.
Er zal in eerste instantie niets veranderen voor jou vóór 29 maart 2019, waarna het Verenigd Koninkrijk zonder terugtrekkingsakkoord los scheurt van de Europese Unie. Dat wil zeggen dat het VK geen deel meer uitmaakt van de douane-unie en de interne markt. Het is dan vanaf 30 maart een derde land en dus verloopt alle handel op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat heeft heel wat consequenties:
- Hoge importheffingen o.b.v. WTO tarieven. Je zal invoerheffingen moeten betalen op producten die uit het Verenigd Koninkrijk komen, de Britten moeten heffingen betalen op producten die ze invoeren vanuit de Europese Unie.
- Douaneformaliteiten. Er zullen terug grenscontroles plaatsvinden tussen de EU en het VK. Dat zal, naast veel extra tijd, veel extra administratieve lasten met zich meebrengen.
- Impact op het Britse pond. Geen deal zal hoogstwaarschijnlijk een zeer negatieve impact hebben op de koers van de pond. Je dekt je hier best tegen in.
Scenario 2 – Heronderhandelen
De Britse overheid wil heronderhandelen over de deal met de EU.
- De EU kan dat weigeren, waarna het VK haar opties opnieuw moet bekijken (nl. no-deal, verkiezingen, 2e referendum of vertrouwensstemming).
- De EU kan dat toestaan, al dan niet met uitstel van de deadline (29 maart) om een akkoord te vinden.
Wordt er geen akkoord gevonden na dat uitstel, zie gevolgen scenario 1. Is er wél een akkoord na de verlengde periode, dan gaat transitieperiode in waarin niets verandert tot ze afloopt op 31 december 2020. Nadien ligt idealiter de nieuwe handelsrelatie vast met het VK. Dat wil zeggen, geen douaneformaliteiten, importheffingen, ….
Scenario 3 – Oproep tot nieuwe verkiezingen
Door de nederlaag van Theresa May wordt opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Op die manier kan een mandaat gevonden worden voor de deal van May. Om verkiezingen te kunnen organiseren moet wel 2/3 van de leden van het parlement daarmee akkoord zijn.
- Als 2/3 akkoord gaat worden nieuwe verkiezingen georganiseerd. De gevolgen na nieuwe verkiezingen zijn moeilijk te zeggen en zullen afhangen van de (samenstelling van) de nieuwe regering. De kans op een 2ereferendum zal iets groter zijn omdat men op zoek zal gaan naar een nieuw politiek mandaat in een nieuw referendum. Concreet zal er niets veranderen 29 maart 2019, of de nieuwe deadline.
- Is dat niet het geval, dan valt de regering of moet de Britse regering naar een van de andere mogelijke scenario’s kijken (no deal, heronderhandelen, vertrouwensstemming, 2e referendum).Stemt het Britse Parlement tegen nieuwe verkiezingen, dan zijn er nog twee verschillende scenario’s mogelijk.A) De regering valt, waarna een nieuwe regeringsvorming zal plaatsvinden. Ook daar zijn de gevolgen moeilijk van in te schatten maar lijken de kansen van een 2e referendum iets groter te worden. Ook in dat geval zal zeker niets veranderen voor 29 maart 2019 of tot de nieuwe deadline.B) De regering valt niet maar, moet een van de andere beschreven scenario’s kiezen.
Scenario 4 – Vertrouwensstemming
Labour heeft een vertrouwenstemming gevraagd. Er moet beslist worden of de Britse regering nog de steun van het Britse parlement heeft.
- De regering overleeft de vertrouwensstemming. Dat is het meest waarschijnlijke scenario na een vertrouwensstemming. De DUP (Noord-Ierse partij die momenteel de regering May een meerderheid bezorgt in het Britse Parlement) heeft altijd haar steun beloofd aan May als het terugtrekkingsakkoord zou afgeschoten worden. Daarmee hield de DUP haar opties open voor nieuwe onderhandelingen met de EU. Wanneer de regering het vertrouwen van het Parlement blijft behouden, trekt May naar alle waarschijnlijkheid naar de Europese Unie om opnieuw te onderhandelen.
- De regering verliest het vertrouwen van het Britse parlement, waarna een nieuwe regering zal gevormd moeten worden die een nieuwe vertrouwensstemming moet winnen binnen de 14 dagen. Indien dat niet lukt, zullen verkiezingen moeten plaatsvinden. In dat scenario zijn de gevolgen moeilijk in te schatten. Afhankelijk van de regering die het vertrouwen krijgt zal een brexitbeleid uitgezet worden. In elk geval zal de tijd enorm krap worden om vóór 29 maart 2019 een terugtrekkingsakkoord overeen te komen, zelfs met een eventueel uitstel van de deadline. De kans op een no-deal brexit of een tweede referendum worden hier dus groter. Zie hiervoor respectievelijk scenario 1 en 5.
Scenario 5 – Tweede referendum
De regering kan zelf voorstellen om een tweede referendum te organiseren. Het Britse Parlement kan daar al dan niet mee akkoord gaan. Opnieuw zijn dus twee verschillende scenario’s mogelijk
- Het Britse parlement gaat akkoord met een tweede referendum. Dan zal de deadline wellicht uitgesteld worden. De gevolgen van dit scenario zijn niet in te schatten en afhankelijk van de uitkomst van het nieuwe referendum.
- Het Britse parlement gaat niet akkoord met een tweede referendum. Dan moet de regering terugvallen op een van de andere beschreven scenario’s (no-deal, verkiezingen, heronderhandelen of vertrouwensstemming). De gevolgen zijn afhankelijk van welk van de andere scenario’s de Britse regering kiest (zie scenario 1, 2,3 of 4).
Scenario 6 – Nieuw voorstel binnen de drie dagen
Op 9 januari 2019 werd in het Britse Parlement een amendement aangenomen dat bij wegstemming van het terugtrekkingsakkoord, de Britse regering binnen de 3 dagen met een nieuw voorstel moest terugkomen bij het Britse Parlement. Ook hier zijn twee mogelijkheden:
- Nieuw voorstel wordt goedgekeurd. Er komt een transitieperiode vanaf 30 maart 2019. Er zal dus op korte termijn niets veranderen voor jouw bedrijf tot het einde van de transitieperiode, normaalgezien 31 december 2020.
- Nieuw voorstel wordt afgekeurd. Wanneer het Britse Parlement ook dat nieuwe voorstel zou afwijzen, moet de regering terugvallen op een van de andere beschreven scenario’s met hun respectievelijke gevolgen.